restauracje sushi- slow food

Bardzo wielu ludzi zaczyna doceniać bardzo dobre jedzenie. Staramy się szukać doskonałych restauracji oraz próbować różnych smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. Dlatego ogromnym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja sushi. Przekąski tego rodzaju bywają wybierane przez bardzo dużą grupę osób i dlatego też restauracje serwujące je pojawiają się w wielu miejscach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy , a także w jakich lokalach się stołujemy, dlatego też bardzo często staramy się chodzić do takich restauracji. Dziś już coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów są dostępne dla wszystkich. W takiej restauracji możemy spróbować doskonałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się jedzeniem , a także chcą w jak największym stopniu mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś obowiązkiem, lecz musi sprawiać przyjemność i dlatego powinniśmy kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który sprawi nam przyjemność. Sushi to w dzisiejszych czasach bardzo często wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w wielu zakątkach świata. Sushi błędnie opisywane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby wywodzi się z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło metodę konserwowania ryb. Współcześnie sushi można podzielić na dwie kategorie – potrawy dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji azjatyckiej. Co stanowi różnicę? Głównie dobór części dania. Sushi przyrządzane jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań jedzących, ryba może być ugotowana lub surowa. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka gatunków sushi, ze względu na metodę przygotowania oraz użyte produkty żywnościowe. Do najczęściej spotykanych rodzajów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego układa się walcowate pałeczki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zwinięcie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeżeli mówimy o konsumpcji sushi – wskazane jest tylko, by pochłaniać kawałki w całości. Dlatego należy zwrócić uwagę, by potrawę podawać pokrojoną na małe porcje.