Nawóz jest umiarkowanym wydatkiem w ogólnych kosztach produkcji ponoszonych w sadownictwie. Mimo to niesprawne techniki wykorzystywania nawozów zmniejszą skuteczność ich wyeksploatowania przez drzewka. Zastosowanie pokaźniejszych dawek w celu wyrównania strat nie jest rozwiązaniem, bo nieefektywne zastosowanie nawozów może również zakwaszać glebę, a w dłuższym okresie zatruwać wodę drenażową.
nawożenie roślin warzywniczych
Nawozy w sadownictwie – efektywność użycia
Długoterminową ripostą na odpowiednie wykorzystanie nawozów w sadach jest należyte przemyślenie strategii ich wykorzystywania, aby upewnić się, że jest ona tak wydajna, jak to jedynie dopuszczalne – naturalnie biorąc pod szczególną uwagę warunki oraz możliwości. W większości sadów nawóz podawany jest bezpośrednio do gleby, rozrzucony niedaleko linii drzew lub ewentualnie wprowadzany w ramach nawadniania.
Z reguły sadownicy wybierają nawóz na podstawie rozwiązań uzyskanych z poprzednich lat. Bierze się też pod uwagę sprawę kosztów oraz rozpuszczalności w wodzie, jeżeli wybrane nawozy w sadownictwie są poświęcone do fertygacji. Niemniej jednak innym aspektem wielokrotnie pomijanym jest zdolność różnych nawozów oraz czynników pożywnych do przemieszczania się w glebie. Ta ich charakterystyczna mobilność może mieć wielki wpływ na straty w kontekście wymywania, które mogą wynikać z niedostatecznych technik wykorzystywania nawozów oraz zarządzania nawadnianiem.
Sadownicy muszą w związku z tym być świadomi rozpuszczalności nawozów w wodzie pamiętając jednakże, iż zdolność nawozu do rozpuszczenia w wodzie nie zawsze jest jedynym właściwym wskaźnikiem dyspozycji przemieszczania się nawozu lub jego składników w glebie.