Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone najczęściej z Polską. Można dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak szablonowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film